Uinnin apuvälineet

Uintiharjoitteluun saa vaihtelua käyttämällä erilaisia apuvälineitä, vekottimia, joita seuraavassa esittelen muutamia. Korostettakoon, että mikään näistä ei ole välttämätön menestyksellisen harjoittelun kannalta, mutta jos harjoittelu alkaa maistua puulta, niillä saa aikaan vaihtelua.

Lättärit

LättäritLättäreitä eli oikeaoppisesti käsimeloja käytetään oikean käsivedon harjoittamiseen. Idea on siinä, että lättärit eivät anna anteeksi väärää käsivetoa vaan rankaisevat siitä lähtemällä käsistä. Malleja on useita, kuvassa oleva Speedon malli on erittäin hyvä. Kannattaa aloittaa mahdollisimman pienikokoisista. Jos olka- tai kyynärpäät alkavat kovasti kipeytyä, se voi olla merkki liian ahkerasta lättäreillä uinnista. Parhaiten lättärit soveltuvat käyttöön yhdessä kellukkeen eli pullarin tai nilkkarenkaan kanssa.Nilkkarengas

nilkkarengasPienen kottikärryn sisärenkaan voi pujottaa nilkkojen ympärille ja näin harjoittaa pelkkiä käsivetoja joko ilman tai yhdessä lättärien kanssa. Rengas lisää hieman vastusta, renkaan ilmamäärä kannattaa säätää siten, että jalat juuri ja juuri pysyvät pinnalla. Jos kelluvuus riittää, voi olla vielä tehokkaampaa pitää jalat vain ristissä ilman mitään kelluketta.


Räpylät

räpylätRäpylät tehostavat potkuharjoittelua sekä perhosuintiharjoittelua. Ne eivät kuitenkaan sovi rintauinnin potkuun. Räpylöitä on eri mallisia, kuvan lyhyet Zoomersit on kehitetty nimenomaan uintiharjoitteluun. Sukellukseen tarkoitetut räpylät eivät yleensä käy uintiharjoitteluun, koska sukeltajien potkutekniikka on erilainen, uimarin potkuhan tapahtuu polvet lähes suorina. Kannattaa aloittaa melko notkeilla räpylöillä ja siirtyä jäykempiin vain, jos voimat riittävät. Punaiset Zoomersit ovat yleensä liian jäykät kuntouimareille.Uintikello


UintikelloUimareille on kehitetty erikoiskelloja, joista kuvassa Speedon sormikello. Kello kiinnitetään etusormeen ja sitä voi operoida peukalolla. Kellon avulla voi laskea kierrokset siis altaanmitat ja se mittaa kokonaisajan sekä nopeimman, hitaimman ja keskimääräisen kierrosajan. Kellon käyttö vaatii jonkin verran totuttelua, mutta se on melko kätevä.

Speedo valmistaa myös vetoja laskevaa rannekelloa, mutta kokemukseni siitä eivät ole kovin suotuisia.

Uimalasit


uimalasitUimalasit ovat välttämättömät, sillä uimahallien kemikaalipitoinen vesi sekä veden virtauspaine tuntuvat silmissä epämiellyttäviltä ja aikaansaavat aristavat, punaiset silmät. Kuvan laseissa on haihologrammi, mutta lasivalikoimaa riittää. Laseja ei kannata ostaa sovittamatta, sillä eri uimareille sopivat erilaiset lasit. Lasien on oltava tiiviit etteivät ne vuoda. Lisäksi kilpailevilla uimareilla lasien on pysyttävä paikoillaan lähtöhypyssä. Itse pidän parhaimpina ns. ruotsalaisia, koottavia laseja, joissa ei ole pehmiketiivisteitä lainkaan, mutta tämä on makuasia. Oikeiden löytäminen voi joskus vaatia aika monta yritystä ja erehdystä. Yksi nyrkkisääntö on, että kaupassa sovitettaessa lasien tulisi pysyä tiiviisti paikoillaan ilman, että kumilenkki on vedettynä pään ympärille. Onneksi lasit eivät ole kovin kalliita.